Şanlıurfa’ da yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla birlikte serinlemek için baraj, su kanalı, deniz ve havuz gibi alanların tercih edilmesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kentte özellikle çocukların ve yüzme bilmeyenlerin önlem almadan bu sulara girmesi boğulma olaylarında artışa neden oluyor.
BOĞULMALARDA İLK YARDIM
Ölümle sonuçlanan boğulma vakalarında uygulanabilecek ilk yardım bilgisi hayat kurtarıcı olabiliyor. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığında İlkyardım Eğitmeni olarak görev Yapan Tahir Ocak, suda boğulma olaylarında yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgi vererek yüzme bilmeyen vatandaşların suya kesinlikle girmemesi konusunda da uyarıda bulundu.
“UYARILARA RAĞMEN VATANDAŞ SUYA GİRİYOR”
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığında İlkyardım Eğitmeni olarak görev Yapan Tahir Ocak, Şanlıurfa’da vatandaşlar serinlemek için kanalara, barajlara giriyorlar ve buna bağlı olarak boğulma vakalarında da artış yaşanıyor. Meydana gelen boğulmalara yönelik tüm kurum ve kuruluşlarımız özellikle bizim kurumumuz olsun Devlet Su İşleri olsun uyarılarını yapıyorlar. Zaten yüzme bilmiyorsanız girmeyin hatta kanala ve baraja girmek tehlikeli ve yasaktır tabelaları asılıdır. Bu uyarılara rağmen vatandaşlar suya girmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“BOĞULAN KİŞİ SİZİ BOĞAR”
Boğulma vakalarında öncelikle kurtarıcının kendi önlemini alması gerektiğine dikkat çeken Eğitmen Ocak, şu ifadelerde bulundu; “Boğulma vakalarını sadece boğulma olarak ele almayalım. Kazalarda da hepsinde bizim halka yönelik ilk yardım eğitimlerimiz var. Kişilerin mutlaka bu ilk yardım eğitimini almaları gerekiyor. Özellikle temel yaşam desteği dediğimiz olay, bilmeyen kişi boğulmalarda herhangi bir ilk yardım müdahalesi yapması zor. Bir uygulama bile vatandaşın durumunun daha da kötüye gitmesine sebebiyet verebilir. Boğulmaların nedeni akıntıların olması, havuzlara göre baraj ve kanaların dibindeki oluşan bataklık olayı girdaplar. Bu saydıklarım tehlike yaratıyor. Özelliklede şunu söylemek istiyorum. İlk yardımda da anlatıyoruz öncellikle kendinizi koruyacaksınız. Boğulan bir kişide kurtarma dediğimiz önce ilk yardımcı kendisini koruyacak. Ne kadar yüzme bilirsen bil, inanın boğulan kişi sizi boğar yaklaşmayı bilmiyorsanız.”
BOĞULMALARA KARŞI İLK OLARAK YAPILMASI GEREKENLER NELER?
Olay anında boğulmadan bahseden Tahir Ocak, bir ilk yardımcının yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı; “Bir ilk yardımcı veya bir vatandaş, boğulan kişiye karşı önce kendini koruyacak, sonra yardım çağıracak. Boğulan kişiyi suyun içerisinde soluk verebilir bu yaşamı daha da çabuk döndürme yaşamsal fonksiyonların dönmesine sebebiyet verir. Onun için soluk suyun içerisinde verilebilir. Çıkardıktan sonra kişi soluk alıyorsa önce onu değerlendirmemiz lazım. Solunumu değerlendirmemiz lazım. Soluk alım vermediğinde solunumu değerlendirmemiz gerekiyor. 5 -10 saniye arasında bir solunum değerlendirmesi yaparken tabi bunun için boğulmanın nedeni bizim için çok önemlidir. Kişi düştü mü, düştüyse adale kas gibi iskelet yapısında kırıklar çıkıklar olabilir mi? Bunlara çok dikkat etmek gerekiyor.”
“VATANDAŞIN MUTLAKA İLK YARDIM EĞİTİMİ ALMASI GEREKİYOR”
Boğulmalara yönelik en kritik noktalara değinen Ocak, “Boğulan kişi eğer soluk alıp verebiliyorsa çıkardığımızda tabi çıkartma işlemini kesinlikle yardımcı maddelerle yapılması lazım. Örneğin ip, tahta, kayık bunlarla kişiyi çıkardıktan sonra yaşamsal fonksiyonlar değerlendirilir. Eğer kişi nefes alabiliyorsa normal soluk alabiliyorsa hemen kurtarma pozisyonu KOMA pozisyonu dediğimiz yarı yatay yan pozisyona çevirmemiz gerekiyor. Kişi herhangi bir solunum fonksiyonu yoksa hemen sırt üstü yatırıp, temel yaşam desteği dediğimiz 2 soluk 30 kalp masajı yapılması gerekmektedir. Yapılan bu uygulamalar kişiye göre değişiyor. 30 kalp masajıyla başlayıp 2 olan var 2 solukla başlayıp 30 kalp masajı yaptıklarımızda var. Ona göre değerlendirdikten sonra ilk yardıma başlayacak kalp masajını tam göğüsün ortasına yetişkinlerde iki elle bir elimiz alta olacak şekilde kesinlikle avuç içiniz ve parmak uçlarınız hastaya değmiyor. Hastaya yakın dizlerinizin üzerinde dik duruyoruz. Hastaya 90 derecelik bir açıyla kolları bükmeden baskı uyguluyoruz. Göğüs kafesinin 3/1 çökecekmiş gibi dakikada 100 bası olacakmış gibi yapıyoruz. Sağlık personelinin yardımı sağlanıncaya kadar veya hastanın yaşamsal fonksiyonları dönene kadar bu uygulama yapılmalıdır. Veya bizler tükenip yorulana kadar bu işleme kesinlikle devam ediyoruz. 30 bası yapıyorum sonra iki soluk yetişkinde burun deliklerini kapatıyorum. Ağzı açıyorum ve ağzı ağzımın içerisine tam alıyorum. Derin bir nefes aldıktan sonra bir verdim bıraktım iki verdim bıraktım şeklinde yapıyoruz.
Yine tekrar ediyorum bu ilk yardım uygulamalarını kesinlikle halkımızın bulduğu yerlerde nerelerde veriliyorsa gidip başvurularını yapsınlar ilk yardım eğitimini alsınlar” dedi.